La sfârșit de octombrie, când cerul este de un albastru deosebit față de alte luni ale anului, iar toamna a colorat în galben, ruginiu și portocaliu toate dealurile Buzăului, un grup de studenți Unico au pornit într-o excursie de cercetare și informare.
Pădurile de foioase și de pini caracteristice zonei protejate din localitățile Mânzălești și Lopătari pe teritorul cărora se întinde platoul Meledic, dar și cele din localitatea Măgura i-au inspirat pe micii cercetători care au făcut fotografii, au pictat și au alcătuit un ierbar cu câteva exemplare de plante găsite în această zonă subcarpatica cu substrat de sare.
Primul obiectiv vizitat a fost Muzeul „Timpul Omului” din Mânzălești, unde au aflat informații interesante despre preocupările bărbaților si femeilor din timpurile străvechi ale acelor locuri, despre credința si obiceiurile lor.
Au luat mici mostre de cenușa vulcanică de la piramida unui con vulcanic, care este în prezent o atracție turistică la Mânzălești, dar a fost vulcan pe fundul Mării Tethis cu milioane de ani în urmă.
Lacul Meledic a fost o altă bucurie de a vedea ceva unic și deosebit. Lacul este unicat în România și Europa, deoarece are apă dulce peste un platou de sare.
Pe lângă locuri de interes geografic, copiii au poposit și la bisericuța din satul Ciuta, comuna Măgura unde a făcut popas și Mihai Viteazul când a făcut unirea celor trei țări românești.
Studenților Unico le-a plăcut cel mai mult la Herghelia de la Cislău, unde au admirat cai de rasă Pur Sânge Englezesc și Gidran.
Trecând prin Buzău au făcut un scurt popas și la Parcul și Conacul lui Alexandru Marghiloman, prim-ministru al Guvernului  României în fierbintele an de 1918.
Alături de toate aceste amintiri, micii noștri studenți au plecat și cu bucuria de a cunoaște  gazdele primitoare de la pensiunea ”Umbra Lupului” din comuna buzoiană Măgura, pe care le-au îndrăgit foarte mult și de care s-au despărțit cu greu.

Această prezentare necesită JavaScript.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.