Über uns

Asociația “UNIVERSITATEA COPIILOR”

Conceptul “Universitatea Copiilor” se bucură de succes pe plan european şi ȋn alte zone din lume și a trezit un ecou deosebit, ȋn primul rând printre copii, dar şi la nivelul familiilor și al societații civile. Universitatea Copiilor asigură ȋntâlniri ale profesorilor cu mici studenti, cu vârste cuprinse intre 7 și 14 ani, ȋn spațiul universitar, pe un parcurs care cuprinde formule atractive şi inedite.
Universitatea Copiilor extinde şi consolidează, ȋn spațiul universităților din Bucureşti si a altor institutii partenere, experiența acumulată in fiecare an, incepand cu anul 2010, şi cuprinde două module:

I. CERCETARE APLICATǍ: octombrie – mai

II. UNICO INTENSIV: iunie – iulie

I. CERCETARE APLICATĂ
Activitațile se desfăşoară anual în perioada octombrie – mai, ȋn parteneriat cu Universitatea din București, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinara, Universitatea Politehnica si alte institutii partenere.
Temele sunt extraordinar de diverse și includ ateliere de lucru ȋn cadrul universitaților si a altor institutii partenere, o serie de activități de cercetare de week-end prin metode interactive și prin joc, , vizite ȋn diferite puncte de interes ştiințific (muzee, institute de cercetare etc).

II. UNICO INTENSIV: iunie – iulie
Timp de 2 săptămani au loc ateliere de lucru ȋn fiecare zi. Profesori universitari adaptează laboratoarele şi cursurile lor pentru studenți cu vârste cuprinse ȋntre 7 şi 14 ani.
Metodele de lucru sunt cele de educație non – formală prin joc, experimente de tip “hands-on” şi “learning-by-doing”.
Aproximativ 150 de tineri participă anual la cursuri-atelier susținute de profesori universitari ȋn cadrul laboratoarelor Universității Bucureşti, Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti și Universitaății Politehnica din București. Sunt implicați aproximativ 100 de profesori şi 40 de ȋndrumători-voluntari, studenţi ai universităţilor partenere.
În fiecare an micii studenți participă la o ceremonie de ȋnchidere a anului universitar unde se decernează diplome de absolvenți ai Universității Copiilor, ȋn prezența rectorilor universităților partenere, a părinților, profesorilor, ȋndrumătorilor, presei şi sponsorilor.

Activitatea se finalizează cu o “practică studenţească” – excursii și tabere de cercetare aplicată prin studiu ȋn diferite zone de interes ştiințific și stațiuni de cercetare din țară.

Misiunea
Asociaţia “Universitatea Copiilor” facilitează copiilor cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani descoperirea tărâmurilor ştiinţei şi cunoaşterii, apropierea de cercetătorul pasionat, aflarea răspunsurilor la întrebări legate de lumea care ne înconjoară prin activităţi cât mai practice şi interactive desfăşurate în laborator sau în aer liber, prin vizite la muzee şi excursii exploratorii sub îndrumarea unor specialişti dedicaţi.

Viziunea
Ne dorim să contribuim în mod activ la formarea unor generaţii de copii cu reale şanse egale, conştienţi de abilităţile şi competenţele lor, dezinhibaţi, responsabili şi comunicativi. Ne dorim să apropiem copiii de toate domeniile ştiinţei şi cercetării şi să-i sprijinim în mod constant în a-şi descoperi pasiunea şi determinarea pentru cunoaştere. Ne dorim să construim o adevărată echipă de viitori cercetători pe care să-i promovăm atât la nivel naţional, în cadrul unei reţele româneşti de Universităţi ale Copiilor respectată şi sprijinită de întreaga comunitate, cât şi la nivel european, în cadrul reţelei EUCUNet.

Valori

  • Deschidere spre viitor
  • Spirit creativ
  • Dinamism şi flexibilitate
  • Responsabilitate
  • Spirit de echipă

Grupul țintă ȋl reprezintă copii cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani, indiferent de mediul social din care provin.
Metodele utilizate sunt cele de educaţie informală şi non-formală, practice şi interactive, precum discuţii libere, experimente în laborator, vizite la muzee, ateliere creative, excursii de observare şi explorare.

UNIVERSITATEA COPIILOR ÎNSEAMNĂ ACŢIUNE RESPONSABILĂ FAŢĂ DE VIITORUL NOSTRU, AL TUTUROR!